Rulmentul
Un element extrem de important in alegerea unui yoyo este rulmentul.
Suprafata rulmentului difera si ea prin forma. Rulmentii normali au suprafata plata (ex. SPEC), insa exista forme de centrare a sforii, precum cea concava (ex. Center Trac) sau centrala. Scopul acestor suprafete este sa previna frecarea sforii de yoyo, in timpul executiei de trick-uri. Pastrarea sforii in partea centrala previne, de asemenea, balansul in timpul rotirii.
Exista rulmenti fabricati din ceramica sau suflati cu aur, care au calitati antifrictiune mult mai bune decat rulmentii metalici. Totusi, sfatul nostru este sa ramaneti la rulmentii metalici, pentru ca sunt mai durabili. Pentru o functionare optima, se recomanda ungerea rulementului cu ulei special.
Response pad-ul
Este vorba despre zona in care puteti sa prindeti sfoara pentru a da “semnalul de intoarcere”.
Yoyo-urile moderne folosesc suporturi din silicon, dar cele mai multe au suporturi unice sau chiar materiale specifice. Cand achizitionezi un yoyo ar trebui sa ai in vedere si achizitionarea acestor suporturi. Suportul de silicon este mai durabil, dar daca simti ca yoyo-ul nu raspunde adecvat la comenzile tale, ar trebui sa te gandesti la inlocuirea acestui dispozitiv.
Axul
Exista 3 categorii de yoyo-uri in functie de ax: fix, mobil si cu sistem ball-bearing (rulmenti cu bile).
Axul este piesa centrala din interiorul fiecarui yoyo si poate face diferenta intre tipul de joc, trick-uri sau performanta lui.
Axul are rolul de a lega cele 2 discuri ale yoyo-ului. In mod natural, sfoara unui yoyo se invarte pe ax, in bucla conectata de acesta.
Yoyo-urile moderne permit dezasamblarea celor 2 discuri in cazul incurcarii sforii in jurul axului. Acest lucru se poate face prin desurubarea rulmentului de la un disc. Yoyo-urile mai vechi au cele 2 discuri lipite intre ele, fiind un yoyo dintr-o bucata.
Yoyo-ul cu ax fix este modelul de baza, care a fost comercializat cel mai intens. E cel pe care ni-l amintim din copilarie, cel care putea fi „fabricat” si din obiectele din casa sau pe care il vedem in filme: nu are nicio piesa mobila, iar axul se roteste pe sfoara. In mod obisnuit, aceste tipuri de axuri erau construite din lemn sau plastic si se regasesc acum la yoyo-urile cu forma clasica/imperiala.
Axul fix este un singur element central care leaga cele doua discuri laterale care compun un yoyo, precum un surub, si poate fi realizat din lemn sau metal. Tipurile de striatii ale acestuia, folosirea de diferite uleiuri pentru yoyo sau calitatea sforii pot influenta foarte multe calitatea unui joc cu un yoyo cu ax fix. Poti tine un yoyo cu ax fix chiar si in pozitia Sleeper.
Axul mobil si sistemul ball bearing (rulmenti cu bile) au rolul de a reducere frictiunea, permitand un timp mai indelungat de rotire pentru executarea trick-urilor mai complexe. Acest tip de yoyo este similar cu cel cu ax fix, dar are un rulment cu bile intre axul interior si cel exterior. Un yoyo de acest fel este mai responsive si este ideal pentru trick-urile tip looping. Yoyo-urile cu sistem ball-bearing sunt alcatuite dintr-un accesoriu compus din mai multe straturi, pozitionat pe axul yoyo-ului. Acest sistem vine in dimensiuni si forme diferite in functie de specificul yoyo-ului. Spre exemplu, un yoyo cu sistem ball-bearing mai mare este recomandat pentru spinuri mai lungi, pe cand unul mai ingust si cu o forma concava este ideal pentru trick-uri pe sfoara. In plus, reduce frictiunea si iti protejeaza yoyo-ul. Acest tip de sistem este folosit la majoritatea yoyo-urilor moderne, in special in cazul celor pentru competitii.
Mobilitatea este data de un accesoriu, un tip de piulita din plastic care se pune pe axul fix al yoyo-urilor. Sfoara se infasoara pe aceasta piulita, iar in timpul spinului ansamblul ramane fix, yoyo-ul fiind cel care se invarte. Acest artificiu reduce frictiunea si imbunatateste calitatea trick-urilor pe sfoara. Totodata, pentru efecte diverse poti sa dublezi, triplezi ochiurile sforii in jurul piulitei in functie de tipul de raspund pe care vrei sa il obtii.
Ax transversal – yoyo-urile cu ax transversal sunt construite din piese interne si externe care se misca independent. Partea exterioara a axului transversal este cel care se invarte in jurul axului fix din interior. Snurul este conectat cu axul exterior. Aceasta configuratie ofera yoyo-ului bune caracteristici de sleep, facand trick-urile pe sfoara mai usor de executat decat cu un yoyo cu ax fix.
Ax transversal cu clutch – acest tip de yoyo prezinta atat un ax transversal, cat si un clutch. Acest lucru ii confera posibilitatea de a se roti cu viteze mari, dar in momentul in care se incetineste, clutch-ul intervine si returneaza yoyo-ul pe sfoara. Clutch-ul face toata munca pentru tine.